Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Med 50.000 skritt om dagen
21.11.2006 00:35
Tønsberg-mannen Eivind Luthen tok med seg langtidsdømte på vandring langs den gamle pilegrimsveien fra Oslo til Trondheim. Neste år blir det kanskje en ny tur, men denne gang fra Slottsfjellet.

- Vi begynte med dagvandringer i Tønsberg for å trene, og i midten av august startet vi opp på Gamlebyen i Oslo med Trondheim som mål, forklarer Eivind Luthen. Han er leder for Pilegrimsfellesskapet St.Jakob, og har selv gått siden han første gang gjennomførte pilegrimsveien til Santiago de Compostela i Spania for 15 år siden.

I sommer tok han med seg innsatte og ansatte ved Bastøy fengsel til en måneds vandring langs den opprinnelige veien fra Oslo til Trondheim.

Radikal reformtanke
- Det er første gang i europeisk fengselshistorie at dette har skjedd, ivrer Eivind Luthen fra Pilegrimskontoret i Oslo. Mestringsevnen øker, den sosiale intelligensen blir utviklet og fangene får luft under vingene, forklarer mannen som hadde med seg seks innsatte på den 60 mil lange fotturen. Hver av dem hadde ca. 10 kilo på ryggen, de gikk dagsetapper opp til 39 kilometer og alle var løsningsorienterte. Den eldste nesten 60 år.

 - Vi hadde en flott atmosfære underveis, gutta viste sterkt fellesskap og alle var med på å gjøre turen til en fantastisk opplevelse. I begynnelsen tror jeg ikke fangene helt visste hva de var ”utsatt” for, men etterhvert ble engasjementet bare sterkere, sier Tønsberg-pilegrimen. At en slik marsj blir kjent kan bidra til å fjerne fordommer og være med på å ufarliggjøre inntrykket av innsatte, tror Luthen, og forteller om forbildet fra Mellom-Europa.

- Inspirasjonskilden vår er belgiske Oikoten. Der har de tatt med seg ungdommer som har begått mindre forseelser i retning  Santiago de Compostela. Vi har med håndplukkede folk som var i siste del av soningen.

Støtte fra samfunnet
Religionshistorikeren Eivind Luthen bidro til å gjøre vandringen også til en historisk opplevelse for deltakerne. Med middelalderkirker, Eidsvollsbygningen og Nidarosdomen på programmet ble det en vandring langs stien som ga både naturhistorie og kulturhistorie. I tillegg ga mediene turen god omtale både lokalt og nasjonalt.

- NRK og TV 2 fulgte oss, diverse radiokanaler og flere fagtidsskrifter. Journalister fra Vårt Land og Adresseavisen var med den siste dagen inn i Trondheim, der biskop Finn Wagle holdt av dagen for dagens moderne pilegrimer. Vi er imponert over støtten, sier Eivind Luthen og presiserer spesielt Justisdepartementet ved Anne Rygh Pedersen.

- 200.000 kroner ble gitt av departementet for å få til denne vandringen. På forslaget til statsbudsjett er det også gitt en betydelig sum for å få oppgradert pilegrimsveien til Trondheim, jubler pilegrimsentusiast Eivind Luthen. 

Avlaste soningskøen
- Det er viktig å få fram at dette på langt nær var en ferietur. Dette var en livssynsnøytral vandring som ble et svært positivt innslag for innsatte på Bastøy, og noe vi vil føre videre i årene framover, sier Eivind Luthen. Han poengterer at tiltaket avlaster fengslene, og han håper at en slik tur også vil være et innlegg i debatten om hvordan man behandler kriminelle i Norge.

- Dette er et håndslag for en mer human soningspraksis for innsatte som ikke utgjør noen trussel for samfunnet og som ikke er rømningsfarlige, avslutter Eivind Luthen.

Som gleder seg til neste sommers tur med Slottsfjellet som utgangspunkt. Med utsikt til minst 50.000 skritt om dagen.                                             

                                                                                                                        Thomas Ragnum


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.