Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


I mange århundrer var Isistemplet mål for pilegrimer og besøkende fra hele middelhavsområdet
30.10.2006 14:43
Dette postkortet fra Egypt fanget straks min oppmerksomhet da jeg oppdaget det på ett av mine jevnlige besøk i en brukthandel. Min øyeblikkelige interesse skyldtes ikke bare at motivet er eksotisk, men snarere det faktum at jeg hadde besøkt det avbildede templet på kortet, for mer enn 30 år siden, det verdensberømte Isistemplet.

Jeg hadde leid en felukka, en typisk nilbåt med aner tilbake til faraoenens tid. Og jeg følte virkelig historiens sus da jeg førte fartøyet gjennom det som en gang var faraoenes verden. Den varme Saharavinden strøk om meg, palmeskogen og den røde ørkenen lå som et bølgende bakteppe i det fjerne. Det var ikke så mange ukene siden jeg hadde reist fra vinteren i Norge, men nå kunne det like gjerne ha ligget  tusen lysår borte i en annen galakse.

Vi steg  i land ved foten av det trolig best bevarte templet fra faraoenes tid, beliggende på den vesle øya Philae nær grensen til Sudan og viet til gudinnen Isis. Hennes ry strakte seg helt til de romerske grensene. Hun hadde sine egne prester og det ble reist mange helligdommer til hennes ære. Til og med i London fantes det et Isis-tempel. Men det mest kjente av dem ble bygget på Philae.

Isis var en av de egyptiske hovedgudinnene. Av henne var alle mennesker, dyr og planter født. Hun hadde følgelig lært menneskene å dyrke marken, og hun var den store helbrederen som kunne hjelpe mennesker og guder med urter og trolldom, og kvinner som ventet barn, søkte hjelp hos Isis. I tillegg  kunne hun gi menneskene evnen til spådom.

Mytene om Isis er som et Shakspearedrama:  Isis tok over rollen som dødens og gravleggingens gudinne etter at hun hadde søkt etter sin manns døde kropp, som hadde blitt drept av hennes bror Seth, funnet  delene av kroppen hans og satt den sammen igjen. Ved hjelp av Osiris kropp gjorde Isis seg selv gravid og fødte Horus i sumpene, kalt Khemnis. Ved Nilen Deltaet vokste sønnen Horus opp holdt i skjul for Seth av sin mor. Horus tok siden opp kampen med Seth og ble den første som styrte et samlet Egypt.

På 500-tallet etter Kristus ble deler av Isiskulten ført videre i form av Maria-dyrkelsen. På mange fremstillinger sees hun med sønnen Horus på fanget som senere Madonna med Jesusbarnet.

Men la oss vende tilbake til postkortet.

Den unge nubiske kvinnen kommer trolig fra konusstammen.

"Konus" betyr "skatt" fordi stammen består av etterfølgere til skattejegerne som kom til Nubia for å finne gull. Nubia ligger helt i sør i Egypt, sør for Aswan, mot grensen til Sudan. Navnet stammer fra "nab", det koptiske ordet for gull. Også på arabisk kalles regionen for gullandet, "balad el nuuba".

Konuskvinnene går med et stort hvit stoffplagg, "shaga". Gullsmykkene som kvinnen på postkortet bærer, understreker hennes stammetilhørighet.

Fra omkring 400 før Kristus til noen tiår etter Kristi fødsel ble Nubia styrt av sterke krigerdronninger, nettopp i den tiden da Isiskulten hadde sin gullalder. Nubierne dominerte lenge denne delen av Egypt og Isiskulten avspeilte den matriarkalske styreformen.

I mange århundrer var Isistemplet mål for pilegrimer og besøkende fra hele middelhavsområdet. Rike gaver gjorde templet stort og mektig. Et stort antall prester sørget for ritualene og sermoniene.

Isis-templet på Philae var det siste som ivaretok den gammelegyptiske gudelæren. Men i

540 e. Kr. stengte den østromerske keiser Justinian Isis-templet for godt, og jaget prestene. Dermed gikk kunnskapen om hieroglyfene tapt, og egyptisk kultur forble et lukket kapitel inntil franskmannen Francois Champollion klarte å tyde skrifttegnene på begynnelsen av 1800-tallet.

Postkortet som er fra 1960-årene, forteller også at noe skjebnesvangert er iferd med å skje med helligdommen. Byggingen av den nye Aswandemningen får innsjøen til å stige, ja vi ser at vannet allerede vasker over dørstokken til Isistemplet. En urgammel profeti går dermed i
oppfyllelse; nemlig at skapelsestiden går mot sin endetid når Isis-templet legges under vann.
Men miraklenes tid er ikke over. Takket være en kjempeinnsats fra UNESCO ble Isistemplet og de øvrige helligdommene reddet mellom 1972 og1980. Stein for stein ble anlegget flyttet over til Agilkia-øya like i nærheten av Philaeøyene.

Jeg var blant de første gjestene som kunne besøke templet på sin nye lokalitet, og det var med pilegrimens undrende ærbødighet jeg nærmet meg Isis-helligdommen.

Ennå er dette møtet like tydelig, som var det i går.

Eivind Luthen


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.