Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimsreiser uten tårer
27.10.2006 23:44
Pilegrimsreiser har enda større betydning for mennesker i dag enn i middelalderen, men blir det litt for enkelt med pakkereiser for pilegrimer?

Til tross for den klassiske advarselen ”Qui multum peregrinatur raro sanctificantur”, til tross for det tynne, skadefro smilet til den skeptiske Erasmus, den støyende, hånlatteren til Rablais samt fordømmelsen fra snesevis av pessimistiske moderne forfattere, har pilegrimsreiser enda større betydning nå enn de hadde i middelalderen eller i renessansen. I dag, i tiden for lettvinte og raske reiser verden rundt, har vi lett for å glemme at pilegrimsreiser i religiøs betydning, sprang ut fra et grunnleggende instinkt hos menneskene som kom til uttrykk i reiser til helligdommen for en egyptisk gud eller en gresk eller romersk gudinne, eller i årlige reiser til tempelet i Jerusalem. I Chaucers dager fant pilegrimsreisene til Canterbury, slik den er beskrevet av Chaucer, sted når aprils milde regnskurer falt og småfuglene begynte å synge, for den gang lengtet folk etter å reise til fremmede land og besøke fjerne helgeners hellig-dommer. Ønsket om fritidsreiser, hyggelig selskap, kunnskap om andre mennesker og steder inspirerte ikke bare munken som elsket å jakte og hadde mang en hest i stallen sin, den lystige tiggermunken og den yppige rødmussede Baths Kone i sin røde strømpe ”som sverger å ha vært i Jerusalem, i Galicia ved Sankte Jeme og i Coloigne”, men også priorinnen full av følelser og et ømt hjerte, hvis største ed var bare ”ved St. Loy”.
 
Ikke desto mindre har mine egne erfaringer med pilegrimsreiser til Roma, Lourdes og Fatima overbevist meg om at de moderne reiseselskapene som tilbyr greie masseutflukter, der farene er fjernet, likeledes ubehag og forsinkelser på vei til helgenenes relikvieskrin, har skapt en kultus for ”pilegrimsreiser uten tårer” for millioner av mennesker, noe som er det stikk motsatte av den opprinnelige meningen med pilegrimsreiser, slik de er overført fra helgenene til middelalderen.

Den middelalderske pilegrimsreisen var ikke bare en nådens handling som brakte den troende i nær kontakt med sin religions helgener og martyrer, men også en soningshandling for hans tidligere synder. Dagens pilegrimer er mer flokkorientert og enda mer robotaktige enn de var i mine yngre dager, for tretti år siden, og har fått så stor oppmerksomhet for sine personlige nykker og forestillinger fra sine brorskap som overvåker deres bønner og reiseselskapene som planlegger reisene deres, slik at ingen uforutsette hendelser rammer dagens forkjælte pilegrimer mens de er ute og reiser. Så vanntett, faktisk, er turarrangementet og oppfølgingen at etter en guidet tur til apostelens grav føler hver og en av deltagerne seg berettiget til å kreve i gjengjeld for sin samlebillett den samme nåde som i tidligere tider bare ble den elendige sårbente pilegrim til del, som bad som en angrende Tannhäuser at hans pilegrimsstav måtte skyte skudd når han kom frem til den evige stad.

Mette Nygård


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.