Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
13. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017


Noen fine dager
i
Danmark

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Steinerskolen i Bærum – et kraftsted for pilegrimer og erkeengler.
16.10.2006 23:14
Tidlig mandag morgen dro jeg til Steinerskolen i Bærum. Jeg var invitert av Helga Brekke som jeg møtte etter mitt foredrag i Voss kirke sist september.

Helga Brekke kjente mine bøker (bl.a Tusenårsengelen) og hun har bl.a. gått pilegrimsveien fra Oppdal til Trondheim. Underveis ble hun kjent med Ingrid Meslo i Rennebu. Naturligvis.
Pilegrimsveien gjennom Bærum passerer Steinerskolen i Bærum som holder til på Grav, den eldste gården i Bærum. I middelalderen leverte man bl.a. melk til Cistercienserklosteret på Hovedøya. Jeg har ofte passert Steinerskolen på mine vandringer, men aldri besøkt selve skolen som har ca.300 elever og 50 lærere.
Helge Brekke hadde mye å fortelle om Steinerskolen, bl. a. hadde de en Mikaelskulptur på skoleplassen. Den ville jeg gjerne se. Storøyd oppdaget jeg en 10 meter bred steinkranset labyrint på skoleplassen. Som kjent uttrykker labyrinter også en symbolsk pilegrimsferd. I franske katedraler finnes det flere store labyrinter som er risset i gulvet og som pilegrimer pleide å krabbe/gå i. Mikaelskulpturen var skåret ut av en sylindrisk jernplate og svevet fem meter over bakken, dramatisk og kraftfull.
I skolen ble jeg tatt i mot av fem skoleklasser som glade sang gamle og nye Mikaelsanger for meg, det var sjelegodt.  Ute i skolegården traff jeg - uventet - en bekjent, Torgrim Halten som arbeider som vaktmester på skolen. Han hører til dem som har gått fra Roncevalles til Sahagun. Neste år fortsetter han til Santiago. I mellomtiden bygger han et pilegrimsherberge som forventes å stå  klart til neste sesong, det blir i så fall Norges første herberge spesielt bygget for pilegrimer. Huset vil stå på hans eiendom på Stoppen i Lier nær St Hallvardskolen, og får sengeplass til fem.
Sverre Jensen dukket også opp. Han arbeider likeens på Steinerskolen. Sverre Jensen er kjent middelaldermusiker og har ofte besøkt Santiago. Flere av hans instrumenter er bygd etter de modellene som er avbildet på Porta de la Gloria på Santiagoo-katedralen. Sverre Jensen underholdt på vår jubileumsfest den 23 september.
Som sagt ble morgenturen til Steinerskolen full av gode og uventede møter. Det inspirerte, og Helga Brekke og jeg drøftet mulighetene for å lage en større Mikaelsmesse sammen med skolebarna i Gamle Aker kirke i neste år. Gamle Aker kirke i Oslo er fra 1100-tallet og var trolig  viet erkeengelen.

E.L


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.