Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
14. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


En artig og fascinerende bok
11.10.2006 17:13
Eivind Luthen er religionshistoriker og bereist forfatter. Han er spesielt opptatt av vandringer til kjente hellige steder, og i den forbindelse har han utgitt en rekke pilegrimsguider - flere av dem er tidligere anmeldt i Dagen. Anmeldt av Tore Lund, Dagen 10 oktober.

Men hva betyr boktittelen "Pilegrim ved verdens ende?" Mener forfatteren verdens undergang, eller er det slutten på menneskets livsvandring han tenker på? Egentlig refererer han til geografiske steder som bærer betegnelsen verdens ende eller lignende. Men ettersom nesten alle disse stedene er innhyllet i myter og sagn, klinger samtidig både verdens og det enkelte menneskets ende med.
I Norge har vi Verdens Ende på Tjøme.Helt ytterst i Cornwall finner vi Lands End. Og så kan vi krysse over til Bretagne, hvor vi finner Finistere; av latin finis "slutt" og terra "jord".  Fortsetter vi over Biskayabukta kommer vi til Kapp Finisterre, en odde helt vest i Spania. Og de fleste av verdens ender ligger nettopp på slike ensomme odder, med utsikt over havet og kanskje med fyrtårn og en kirke som eneste bebyggelse.
Men de nevnte stedene utgjør bare et lite utvalg. Forfatteren besøker også det amerikanske kontinentet fra nord til sør og han avslutter sin beretning med det mystiske Ultima Thule.  I dag er Thule navnet på en flybase på Grønland. Men hvor Ultima Thule (latin ultima betyr "ytterst, lengst bort") befinner seg, er ingen sikre på, ikke engang Eivind Luthen. Det er et myteomspunnet begrep, og allerede de gamle grekere snakket om dette landet i verdens nordligste ende.
Interessant nok var det mystiske Thule et viktig element i nazistenes okkulte tro. Både Heinrich Himmler, Alfred Rosenberg, Rudolf Hess og Adolf Hitler var medlemmer i den tyske Thule-foreningen. Denne foreningen hadde også interesse for buddhisme, noe som blant annet resulterte i at man overtok svastikaen (hakekorset) som var et gammelt solsymbol. Som Dagens lesere skjønner er foreliggende bok ikke en vanlig reiseskildring. Men de fleste stedene byr på en dramatisk natur som lenge har trukket til seg drømmere og fantaster, og dette har inspirert til en artig og fascinerende bok, full av historier, mytiske og overnaturlige beretninger.
Billedmateriale er noe for seg selv. Her er ingen moderne fotos fra de omtalte stedene, men i stedet er boka illustrert med gamle postkort, menyer, frimerker og lignende som er i forfatterens eie, noe som er med og levendegjør det historiske tilbakeblikket.

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.