Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. oktober 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Guidebok
for
Den smale vei

      

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


I pilegrimenes fotspor mot Roma
04.10.2006 22:40
For tre år siden startet noen ildsjeler arbeidet med å legge til rette for pilegrimstur over fjellkjeden Appenninene mot Toscana og Roma.

Tekst: Helge Johanson, Adresseavisen/Stavanger Aftenblad

VI HAR BARE gått i fire og halv time denne dagen. Er blitt hentet med buss i den lille landsbyen Ospitale, en halvtimes kjøretur fra hotellet i Fanano, etter å ha vandret på gode stier gjennom skog og langs elver. Selv om det ikke har vært spesielt fysisk krevende, gjør det godt å slappe av. For å delta på pilegrimsvandring skaper mange opplevelser, gir mye å tenke på. Såpass at det passer å slenge beina på kanten av terrassen og bare slappe av når vi kommer til hotellet. La livet flyte, på en måte. De fleste har hørt om pilegrimsvandringen til Santiago de Compostela i Spania. Vi ville prøve noe annet; pilegrimsvandring i Italia.

Tre år siden starten

Det er ikke mer enn tre år siden ildsjeler i noen regioner sør for Bologna startet forberedelsene med å legge til rette for pilegrimstur over fjellkjeden Appenninene mot Toscana og Roma. De historiske vandringene i middelalderen danner grunnlaget for turen. Vandringen går helt til Roma, men opplegget vi er med på slutter i den flotte byen Pistoia, like nord-vest for Firenze. I byen hvor det også knyttes bånd mot Santiago de Compostela. Katedralen i Pistoia fikk nemlig i år 1145 et relikvie av apostelen St Jakob som kom nettopp fra Santiago de Compostela.

I motsetning til dem som går pilegrimsvandring i Spania, får du ikke noe bevis på at du har gått tilsvarende i Italia. Turen følger én av de historiske vandringsveiene som pilegrimene i middelalderen brukte til Roma. Det skjer i et vakkert og til tider åpent landskap, langt fra biltrafikk og annen støy. Besøk på små spisesteder sammen med lokalbefolkningen, som vanligvis ikke snakker annet enn sitt eget språk, hører med. Slik kommer du virkelig bort fra storbykaoset som ellers preger både Bologna, Firenze og Pestoia, som alle ligger i dette området.

Turen starter i Bologna og slutter i Pestoia. Så litt storbyopplevelse blir det. Men selve vandringen skjer ute på landsbygda, for det meste i flotte naturparker, med Frignana som den mest kjente. Lokalbefolkningen anbefaler å gå mellom 1. mai og 30. september. Det er nemlig vanligvis snø om vinteren her, selv så langt sør i Italia.

Norsk selskap

Gruppen på 12 er med på et opplegg i regi av det norske selskapet Merlot. De fleste er med fordi det er en fottur, uten at de har tenkt for mye på at de går på en pilegrimsled. Noen håper likevel å få oppleve litt av hvordan det var for 1000 år siden.

- Dette kalles for «De slitne vandreres kapell».

Vi har gått en liten time fra Fanana, på vei mot Ospitale, og den norske guiden på turen, Jenny Selberg, forteller. Folk stanser, tar seg en slurk vann, og lytter. For dette er mer enn en vanlig fottur. Det er også opplevelser og informasjon - og kultur, skulle det vise seg. Vi hadde nylig passert langs en klostervegg, som vi også hadde fått høre mer om. Sett på små kapeller og merkesteiner. Og nå er vi altså ved vandrerens kapell. Stien er godt merket, skilt forteller at vi er på «Strada Romana» - veien til Roma.

- Tid for lunsj. Er dere klar for mat og drikke?

Duk, ost, skinke, og alt som hører med et godt måltid i det fri tas fram fra ryggsekkene. Og masse frukt. Og vin på dem som ønsker det. Måltidet bygger opp om fellesskapsfølelsen for gruppen som vandrer sammen i åtte dager. Vi går fra sted til sted, uten særlig oppakning, bare en dagstursekk. Ellers blir bagasjen fraktet til de forskjellige små hotellene gruppen overnatter på.

Vel tilbake på hotellet etter dagens økt, er det tid for avslapping og refleksjoner. Slik er det greit å være med i en organisert gruppe. Det er bare å følge med og møte til avtalt tid. Samtidig er det mulig å være litt for seg selv. I alle fall fram til middagen, som blir nok et samlingspunkt for gruppen. Hvor erfaringer utveksles og dagens etappe diskutert.

For ikke å snakke om forventningene til morgendagen.

Da venter høyfjellet

Vi er klar til avgang kl. 09.00. Først for å bli stuet inn i et par småbusser, og fraktet oppover i høyden og inn til en skog. Deretter har vi syv timer og 15 minutter foran oss før vi er ved San Marcello, der bussen skal hente oss igjen. Men først skal vi på skogsvei, og møte folk som bærer korger fulle av sopp som de har funnet i området. Deretter på sti ut i terrenget, og gjennom et frodig landskap hvor blåbærtuvene ligger tett, og hvor vi stadig når nye høyder.

Til slutt er vi over tregrensen. Over eiketrærne og den imponerende bøkeskogen.

- Opp dit skal vi. Helt opp dit!

Guiden tar nesten pusten fra dem som tør se opp. For det synes å være langt opp og langt borte. Altfor langt, mener noen. Men det er rart med det. Den som først starter å gå og i tillegg tar små og forsiktige skritt, har erfart det: Det går mye fortere enn du tror.

På 1783 meter

Etter tre timers vandring er vi oppe ved innsjøen Scaffaiolo, hvor lunsjen skal inntas. Vi er på 1783 m.o.h.. Livet er godt å leve. Sola skinner, det er vindstille, fjellskoene åpnes, tærne luftes, og maten smaker godt. Det er i slike stunder man stanser opp og tenker over hvor godt vi har det som kan bruke kroppen på denne måten. Vi er så absolutt ikke alene. Faktisk er det ganske mye folk som har kommet opp fra andre utgangspunkt enn vårt. Italienerne er tydeligvis flinke til å gå tur. Det formelig myldrer av små og store fjellfolk som er på vei mot restauranten like bortforbi.

Men vi skal videre, og enda litt oppover. Ikke til topps, det blir en annen tur, kanskje en annen gang. Nå skal vi starte nedstigningen mot Spignana, og deretter San Marcello. Det blir i sannhet en flott opplevelse. Etter hvert strekker Toscana seg ut foran oss og formelig tar pusten fra deltakerne.

Noe så vakkert!

- Har du sett noe så vakkert, undres en. Hun får nesten ikke svar fra de andre. Hver enkelt har mer enn nok med å fordøye de fantastiske inntrykkene. Åskam på åskam, som små paddehatter ligger landskapet foran oss og skaper en indre ro og trygghet. Det er som man glemmer alt rundt seg. Bare meg og landskapet.

Tekst: Helge Johanson, Adresseavisen/Stavanger Aftenblad

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.