Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
15. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


En pilegrim krysser sitt spor
28.09.2006 22:20
Den medmenneskelige varmen på grasrota er standhaftig og ikke lett å slukke.

En sommer er over.

Pilegrimenes vandring mot Nidaros viser at det knapt er riktig når såkalte eksperter stadig forteller at politikerne og Røkke-kapitalistene fører oss lukt mot «et kaldere samfunn». Jo da, det blåser sikkert kaldt på toppene, men den medmenneskelige varmen på grasrota er standhaftig og ikke lett å slukke. Dette får være en slags trøst når vi går inn i en hutrete høst.

For – det kommer kanskje som et sjokk på mange eksperter, men likevel – det finnes en verden der ingen kjenner en kjendis, det finnes folk som er eldre enn pluss/minus 30, og det finnes mennesker som ikke har leilighet med utsikt mot Vigelandsparken. Og attpåtil: I denne verdenen er folk faktisk helt normale, oppegående og vettuge.
Dette kan hvem som helst finne ut ved å rette antennene mot det som skjer «under» elitenes maktkamper og markedskreftenes spill. Men det er åpenbart ikke lett. Bare se hvordan våre hjemlige «forståsegpåere» havner i et «Høtten» stappfullt av parodiske originaler når de ser seg rundt! Og bare se hvordan politikerne snart opptrer som om hele folket må «moderniseres».

Men kanskje hjelper det litt hvis den globale, internasjonale underholdningsindustrien holder opp et speil for de hjemlige trendløvene? Øker respekten for «folk flest» hvis selveste Hollywood sier de er ok?

Kanskje. Det er i hvert fall artig å merke seg et par eksempler på at nettopp den globale underholdningsindustrien fanger opp noe som åpenbart går mange hjemlige «forståsegpåere» hus forbi. Ett eksempel er hvordan regissøren David Lynch (kjent fra «Twin Peaks» og «Blue Velvet»)  for en tid siden stilte antennene i nye vinkler, og leverte et epos til det jevne hverdagsmennesket, med den bejublede filmen «The Straight Story». Filmen er intet mindre enn historien om en pilegrimsreise og botsgang anno 1999. Hovedpersonen er en fattig, 73-årig kar fra flateste farmerland i Midtvesten i USA – og han heter altså Alvin Straight. Han får melding om at broren, som han ikke har sett på ti år, og som han dessuten har alvorlige saker uoppgjort med, er blitt alvorlig syk. Alvin har ikke sertifikat, men den sta, gamle gubben skaffer seg en lilleputt-traktor av gressklipper-typen og legger i vei på en reise i gangfart gjennom Iowa til Wisconsin – en strekning omtrent tilsvarende Oslo-Trondheim. Og nå tar Lynch i bruk litterære virkemidler velkjent (minst) fra Geoffrey Chaucers drøyt 500 år gamle pilegrimsklassiker «The Canterbury Tales»: Alvin Straight møter på sin vei et rikt persongalleri av såkalte «vanlige folk», og filmen blir en hjertevarm hyllest til det «enkle», landsens mennesket: Lynch lar faktisk folk komme kjørende i kjempestore John Deere-traktorer, og når de stiger ut, sier de verken «Værdarn» eller «Høtten», og er slett ikke parodier på noe som helst. De sier derimot helt vettuge, fornuftige ting.

Et par sånne filmer til fra Hollywood kan selvsagt ødelegge elitens fordommer om vanlige folk i Norge. Og «The Straight Story» er jo ikke eneste eksempel på nye mot-trender. Så derfor: Det er bare å ta pilegrimsstaven fatt. Det er blitt mye å finne for den som tar tiden til hjelp.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.