Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


På apostlenes heste
19.08.2006 15:08
En pilgrimsvandring fra Djursland til Santiago de Compostella. Av Børge Jakobsen og Rie Pedersen (dansk).

"Tenk å gå vill og ikke gjenkjenne noe som helst bare 10 km fra mitt eget hjem! Hvordan skal jeg klare å mestre de resterende 3500 kilometrene som ligger foran meg”? Så dramatisk begynner vandringen for Børge Jakobsen.

        Han er en av de mange tusen dansker som hvert år legger ut på pilegrimsvandring. Men han gjør det tilgangs;  har går hele veien fra Djursland til Santiago de Compostela. Som mange andre har han en drøm om frihet og fordypelse: om å komme vekk fra hverdagens stress, og finne de dypere lag i sitt eget sjeleliv. Boken skildrer hvordan denne drømmen blir til en realitet, pilegrimsvandringens opp- og nedturer, og hva som skjer med personligheten under en så lang  vandring.
 
Innledningskapitlet handler bl. a. om relasjonen mellom forfatteren og familien; vil de godta hans ønske om fire måneders ”egotripp”,  slippe alle forpliktelser, alle krav man må leve opp til som familiefar?  Vil forholdet mellom mann og kvinne tåle det?

Børge Jacobsen og familien håndterer denne utfordringen svært innsiktsfullt, og måten de gjør det på er bør være pensum for alle ektepar som drømmer om langvandring.

Jacobsens romantiske drøm om å sove på de danske prestegårdene blir fort en negativ opplevelse, han blir noen illusjoner fattigere. Det er naturligvis forståelig at prestene ikke ønsker å drive herberge, på den annen side er deres uvennelighet nokså påfallende. Her i Norge har mine erfaringer snarere vært meget positive, selv om jeg fortrekker de tradisjonelle herbergene.

Første del av Jakobsens reise er preget av reflekterende ensomhet, han går mutters alene gjennom store skoger og bakkete landskaper. Han sliter med å finne rimelige herberger og sekken er for tung.  Klokelig tømmer han ryggsekken for telt og primus. Men det (altfor? ) beskjedne budsjettet sprenges.

Den 1000 kilometer lange vandringen gjennom Tyskland tilfredstiller Jakobsens behov for ensomhet, men pilegrimen lengter etter hvert etter selskap. Han har likevel en tendens til å møte mennesker med en smule fordommer, og tar selvkritikk på det. I Belgia og i Frankrike møter han stor forståelse og vennlighet – pilegrimer nyder respekt i de katolske land, og folk stiller opp for dem.

Børge Jakobsens skildring er preget av interesse for pilegrimshistorien og han forteller lett og ledig, også om de små ting, om snorkingen på herbergerne, om gleden over god mat, om fotblemmene etc.

Jakobsen er sin vandring bevisst, nemlig at han har religiøse grunner for å gå, men han forteller det på en stillferdig og personlig måte, uten å bli privat. Han reflekterer på sine egne motiver, ja til og med om han virkelig trenger å gå til Santiago de Compostela.

Han vakler også mellom det å være alene og behovet for være sammen medpilegrimer. Det skinner igjennom at Børge Jakobsen

kommer fra en protestantisk kultur, mange av hans refleksjoner bærer preg av det. Det gjør fortellingen interessant som tidsdokument.

Børge Jakobsen er ikke helt fornøyd med å avslutte sin vandring i Santiago/Finisterre, han legger ut på ny vandring, denne gang ”Primitivoen” dvs. fra Oviedo til Santiago.

Han har også med et kapittel kalt ”å lukke sirklene bak seg, og hjemturen hjem”.

Forfatteren har rett når han fremhever nødvendigheten for en sakte hjemreise.

Men jeg syntes disse to sluttkapitlene var unødvendige – jeg forstår ikke hans behov for å legge turen om Taize, Chevetogne og Vækstcenteret ved Vejle. Det oppleves løsrevet og fragmentarisk i mine øyne.  Hans ti kilometer lange sluttvandring hjem derimot føltes riktig. Tillegget ”Pilegrimsturen som en rite” var også interesant lesing.

Alt i alt er ”En pilgrimsvandring fra Djursland til Santiago de Compostela" en svært lesverdig bok som alle pilegrimer in spe bør lese.  Børge Jakobsens bok føyer seg inn i rekken av gode danske bøker om veien til Santiago. Vi nordmenn har mye å lære av danskenes kunnskapsrike skrivekunst. Jeg anbefaler Børge Jakobsens bok med glede. 

Eivind Luthen

NB: Rie Pedersen har skrevet og redigert boken.

Forlag: Books on Demand. GmbH, København Danmark. (www.Bod.dk). ISBN: 87-7691-047-4. Pris: 198 kr. Boken kan bestilles enten over nettet på forlaget, Books on Demand. Eller med rabatt direkte fra forfatterne. Tlf: 0045 -86 33 61 68 / www.santiagopilgrim.dk.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.