Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB! Pilegrimskontoret holder stengt onsdag 21 november

Velkommen til
adventsfest
onsdag 5 desember

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Ny pilegrimsforening i Telemark
21.09.2005 11:30
Starter pilegrimsforening i Telemark Anne-Margrethe Saastad Fuhre har gått mer enn tusen kilometer som pilegrim. Nå starter hun lokallag for pilegrimer i Telemark.

Av Torbjørn Tungesvik (Artikkelen er hentet fra Varden, 19 september)

I de siste årene har pilegrimstradisjonen blitt tatt opp igjen i mange europeiske land som Spania, Frankrike, Tyskland, Sveits, England og Sverige.
I Norge er mer enn 2000 km merket som pilegrimsvei. I tillegg har vi en lokal rute i Telemark; fra Seljord til Røldal.
 
Søkende
- Det har noe med vår tid å gjøre. En pilegrimsvandring gir deg muligheten til å gå fra deg hverdagen og legge fra deg alt.
Det er mange ulike motiver for å vandre, men alle søker etter noe de mangler i livet sitt. Jeg behøver ikke sette mer navn på det enn det, sier Anne Margrethe.
Pilegrimsfellesskapet St. Jakob har nå rundt 900 medlemmer, og flere titalls av dem bor i Telemark. I løpet av oktober skal de danne sitt eget lokallag. Pådriver og initiativtager er Anne-Margthe Saastad Fuhre. I de nærmeste ukene vil hun samle alle pilegrimer hun får kontakt med i Telemark til et stiftelsesmøte.
-Pilegrimsvandringer handler kultur, natur og religion som går opp i en større enhet, sier den norske pilegrimsfelleskapets daglige leder Eivind Luthen. Hans visjon er at Norge og Telemark skal knyttes sammen med pilegrimsnettet gjennom Europa til Santiago de Compostela.
Telemark lokallag av det norske pilegrimsfellesskapet skal være et møtested og kontaktpunkt for pilegrimer i fylket vårt,  Torunn Ystaasog skal desuten jobbe for merking og tilrettlegging av pilegrimsveier gjennom Telemark.
 
Røldal og Santiago
- I sommer gikk jeg den 17 mil lange veien fra Seljord til Røldal til det hellige krusifikset i Røldal kirke. Vandringen ble arrangert av Vest-Telemark museum. Det var en flott vandring, men jeg ville aldri ha funnet veien uten hjelp av kjentfolk, sier Anne Margrethe. 
Selv har hun vært på en rekke pilegrimvandringer i inn- og utland siden hun debuterte med den 760 kilometer lange turen fra Roncevalles til Santiago de Compostela i 2001. Apostelen Jakobs grav i Santiago er en av den kristne verdens mest besøkte pilegrimsmål.
- Jeg ble bitt av basillen. Det er moro, det føles godt og du treffer folk. For meg har vandringene både et religiøst og et sportslig aspekt.
Hun forteller at pilegrimsvandringene har gitt henne et nærmere forhold til Gud og kristendommen.
- Pilegrimsvandringene har utviklet den ballasten jeg har hatt. Jeg har begynt å gå oftere i kirken og jeg har fått forståelsen for at det er viktige relasjoner i mitt liv, sier hun.
 
Fysisk tøft
Men pilegrimsvandringene har også en sportslig side. For å gå flere mil om dagen i flere uker bør man være i god fysisk form. - Du må ha "guts", mental styrke og et klart mål med å gå. Og så må du selvsagt ha mye trening. Jeg har løpt mye halvmarathon og var godt trent. Likevel blir man veldig trøtt av å gå i 30 varmegrader med tung sekk på ryggen, forteller Anne Margrethe.
Og noen luksusferie er det ikke å være pilegrim. Transporten skjer til fots og overnattingen skjer under svært enkle forhold i herberger. -Det passer best for mennesker som er sporty og ikke stiller krav til komfort og flott mat, sier hun.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.