Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
14. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimstur: Pilegrimsveien Le Puy – Conques 4. - 15. juli 2005
30.05.2005 08:41
Velkommen til den vakreste delen av den franske pilegrimsveien til Santiago de Compostela.

Le Puy regnes for å være det viktigste avreisepunktet i Frankrike til Santiago de Compostela, med 1600 km til målet. I middelalderen var det mange forskjellige pilegrimsveier gjennom Frankrike, men det er denne veien fra Le Puy som har beholdt sin opprinnelige historiske sjarm. Le Puy er en liten by i Sentral-Massivet, midt i Frankrike. Veien derfra går i sør-vestlig retning over fjellmassivet Aubrac og ned til Lot-dalen. Pilegrimsveien i Frankrike står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Turleder: Eivind Luthen – Leder av Pilegrimskontoret

Bestill tur på http://www.merlot.no

Pris m/fly nok: 13500
Pris u/fly nok: 9900
Tillegg for enkeltrom nok: 2400

Inkludert:
Rutefly Norge – Lyon og retur Toulouse - Norge, 10 overnattinger på hoteller, 10 frokoster, 8 pikniklunsjer, 10 middager, bagasjetransport, reiseleder og tog Lyon – Le Puy.

Ikke inkludert:
Drikke til middager, transfer til og fra flyplassene.

Pilegrimsveien Le Puy – Conques -

Dag 1 Norge – Lyon – Le Puy
Morgenavgang med rutefly til Lyon, ankomst tidlig ettermiddag. Derfra tre timers togreise til Le Puy, som er utgangspunktet for pilegrimsruten til Santiago de Compostela. Middag og overnatting på hotell. Katedralen er først og fremst kjent for sin mozzarabiske stil, for sin sorte madonna og som avreisepunkt for pilegrimer. Le Puy har beholdt mye av sitt middelalderpreg, er lite turistifisert og har en viss ”mystisk” atmosfære. Mikaelskirken (9. århundre), som ligger på en av de vulkanske fjelltoppene nær sentrum, er vel verdt et besøk.

Dag 2 Le Puy – St. Privat d’Allier 23 km, 6 timer, + 585 m
Vi følger den rød-hvite merkingen av pilegrimsveien ut av byen. Terrenget er svakt stigende og kupert. Vi passerer flere gammelmodige landsbyer, der tiden synes å gå saktere enn andre steder.  

Dag 3  St. Privat  d’Allier – Saugues  18 km, 5 timer, + 462 m
Formiddagen byr på nedstigning til Monistrol i bunnen av en dal, hvor du finner en vakker romansk kirke fra 1500-tallet. Deretter går det kraftig oppover, med fin utsikt over dalen bak oss. Dette er den opprinnelig veien, hvor pilegrimene har vandret fram gjennom tusen år. 

Dag 4  Saugues – Les Faux  25 km, 7 timer, + 344 m
En lang dags vandring med litt lettere terreng enn i går. Vi passerer landsbyen Le Fazet, hvor en hellig kilde er kjent for å kunne helbrede sykdommer. I landsbyen St. Roch bygget medlemmer av Tempelridder-ordenen i 1198 et hospital og et kapell for pilegrimer.

Dag 5  Les Faux – Nasbinals – St. Chély d’Aubrac  17 km, 6 timer, - 500 m
Dagen starter med en busstur til Nasbinals (ca 1 time). Derfra går vi først litt oppover mot Aubrac (1307 m)  som er det høyeste punktet på pilegrimsveien i Frankrike. Her var det i middelalderen et sykehus for pilegrimer drevet av nonner og munker. Fra Aubrac går stien jevnt nedover St. Chely d’Aubrac. 

Dag 6  St. Chély d’Aubrac – Espalion  22 km, 6 timer, - 470 m
Vi skal videre nedover mot elven Lot og dagens vandring går i lett nedstigende terreng. I bunnen av dalen når vi kommer til byen St. Come d’Olt, er det lett å se at vi har skiftet landskap. Byen har mange gamle godt bevarte hus fra middelalderen. Kirken fra 1522 har et tårn som ser ut som en skjev spiral. Herfra er det kort vei langs elven til byen Espalion, som har en gammel vel bevart bybro som står på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

Dag 7  Espalion – Estaing  12 km, 3 timer, - 16 m
Med dagens korte vandring har vi tid til både å se på søndagsmarkedet i byen og eventuelt delta i søndagsmessen i den lokale kirken, før vi tar stavene fatt og vandrer videre langs elva Lot. Landsbyen Estaing ser ut som en gammel middelalderborg på avstand, og her skal vi overnatte ved et hotell som ligger ved elva.

Dag 8 Estaing – Espeyrac   25 km, 6 timer, + 200 m
Vi forlater elva Lot, tar oss oppover på en åskam som først følger elven og deretter svinger av i vestlig retning. Mye av dagsetappen er gjort når vi kommer fram til landsbyen Golinhac, som siden det 11. århundret har mottatt pilegrimer på vei til Santiago de Compostela. Resten av dagen mot Espeyrac går på stier og småveier i lett terreng.  

Dag 9  Espeyrac – Conques  13 km, 3 timer, + 200 m
Tidlig start på turens siste dagsetappe gjør at vi kommer til Conques i god tid. Katedralen fra det 12. århundret med et tilhørende aktivt kloster er et viktig religiøst senter på pilegrimsveien. Landsbyen ligger idyllisk til i skråning ned mot en elv og i disse trange gatene trives pilegrimer og turister.

Dag 10  Conques – Toulouse
Tog eller buss til storbyen Toulouse, hvor vi tar inn på et hotell i sentrum. På ettermiddagen har vi tid til å utforske byens severdigheter og butikker. Felles avslutningsmiddag på kvelden.

Dag 11  Toulouse – Norge
På Frankrikes nasjonaldag er det hjemreise med fly til Norge, men det er muligheter for ekstranetter for de som ønsker det i Toulouse eller andre steder.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.