Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
18. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017


Vandring
langs
Caminho da Costa

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Ett spørsmål - Eivind Luthen (Vårt Land 21.04.05)
21.04.2005 09:32
Eivind Luthen er redaktør for Pilegrimsguiden Hamar - Nidaros (Verbum forlag), en reisehåndbok for siste halvdel av veien mot Norges største pilegrimsmål.

Er løypa ryddet for kvist og kvas?

- Svaret på det spørsmålet er nei. Pilegrimsveien til Nidaros går gjennom praktfull natur, og er overdrysset med noen perler av kulturminner. Men den er kavete, vidunderlig kavete. Ikke noe for amatører og pyser. Lange strekk er utsøkt dårlig merka. Veien løper i sikksakk og er full av innfall. Plutselig peker pilene rett opp dalsida. Og henger du med til topps, er premien en herlig utsikt. Opplagt ikke en tur for dusinturisten, men for eventyrerne blant oss, de som elsker å utforske ukjent og kaotisk terreng. Du må være tøff og begavet med masse humor for å legge ut på pilegrimsvandringer i Norge. Tar du utfordringen, kan jeg love deg lønn for strevet og ikke bare i himmelen. Der også selvfølgelig. For turen er skreddersydd for folk som har syndet mye. Norge har Europas fineste botsvei. Mitt forslag til løsning på problemet med lange soningskøer er: Send lovbryterne på pilegrimstur. En vidunderlig måte å gjøre opp for seg på. Og tilbakefallsprosenten er null. Det lover jeg. Jeg garanterer også at alle etter noen uker på pilegrimsvandring blir både slankere, snillere, penere og mye klokere. Jeg taler av lang erfaring. Turen til Nidaros er ikke direkte farlig, hvis du har pilegrimsguiden i lomma. Da finner du fram i villniset. Har du i tillegg en mobiltelefon i lomma, som jeg i prinsippet er ihuga motstander av, kan du ringe kirketjenerne og få dem til å låse opp de praktfulle kirkene langs veien. Kirker i Norge er låste. Skal jeg fremheve en, må det bli Ringsaker kirke, et strålende smykke fra middelalderen. Skattene ligger for øvrig tett. Du får opplevelser for livet.

Og naturen. Jeg har virkelig problemer med å peke ut et naturparti framfor andre. Det blir som å velge favoritt blant egne barn. Men siden du insisterer, vil jeg si at landskapet over Dovre er helt spesielt. Veien er dessuten godt merket på denne strekningen. En blomst til sogneprest Hans-Jacob Dahl for merkingen. Måtte mange følge hans eksempel slik at det hellige eventyret du kan leve i til tots mot Nidaros, blir farbart for flere enn hardhauser og spesielt interesserte.


Britt Rogstad, Vårt Land


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.