Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
14. november 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

OBS: Pilegrimskontoret holder stengt torsd 15 november

Nettverksmøte
med innspill til
ny langtidsplan

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimsskulpturen på plass
24.09.2004 09:46
Pilegrimsskulpturen til kunstnerne Tore Bjørn Skjølsvik og Liv Bergh ble midlertidig satt opp ved Mikaelskirken på Slottsfjellet fredag 24. september. I middelalderen kom mange pilegrimer til fots til Mikaelskirken på Slottsfjellet. Denne gangen kom for første gang en pilegrim dit - på lastebil.

Det var pilegrimsskulpturen som er laget av kunstnerne Tore Bjørn Skjølsvik og Liv Bergh som ble fraktet dit av bydrift i Tønsberg kommune. Eivind Luthen fra Pilegrimskontoret i Oslo kom til Tønsberg med skulpturen torsdag kveld. Pilegrimen fikk overnatte på brannstasjonen, før den nådde sitt mål ved Mikaelskirken fredag morgen.
Der står den foreløpig og midlertidig. Onsdag 29. september er det Mikkelsmesse, merkedagen til Sankt Mikael som kirken på Slottsfjellet var viet til. Da skal skulpturen avdukes.

- Vi har invitert kunstnerne Tore Bjørn Skjølsvik og Liv Bergh hit for å være med på seremonien, forteller spesialrådgiver Arne Solhaug ved kulturkontoret i Tønsberg kommune.

- Men så må skulpturen fjernes?

- Ja. Vi har fått lov til å sette den opp midlertidig for avdukingsseremonien, men etter den markeringen må vi ta den ned. Riksantikvaren skal så behandle vår søknad om en permanent plassering. Vi er klar over at Riksantikvaren må få tid til å behandle plassering av en skulptur på Slottsfjellet på en skikkelig måte. Derfor har vi i første omgang bare søkt om en midlertidig plassering for avduking 29. september, sier Arne Solhaug.

Hun har hatt en lang vandring, den kvinnelige pilegrimen i bronse som nå er kommet fram til Mikaelskirken på Slottsfjellet. Tore Bjørn Skjølsvik laget først en versjon i gips, som Eivind Luthen viste fram under middelalderfestivalen i 2000. Eivind Luthen har vært en av pådriverne, både for å få støpt skulpturen i bronse, og for å få den plassert i Tønsberg. Tore Bjørn Skjølsvik og Liv Bergh hadde ingen bestilling da de laget skulpturen. Den ble sendt ut på vandring, den sto ved Borre kirke, vandret videre til Oslo og over fjellet til Trondheim og Nidarosdomen, i de historiske pilegrimenes fotspor.

Oppsikt vakte den over alt, og man kunne risikere at den ble kjøpt til andre steder. Da var det at Tønsberg Treplantingsselskap igjen løste et problem. Treplantingsselskapet bladde opp 100.000 kroner, de resterende 25.000 kroner ble skaffet til veie på annen måte, og dermed kunne skulpturen kjøpes til Tønsberg.
Mange ønsker at den skal få sin permanente plass ved ruinene etter det historiske pilegrimsmålet Mikaelskirken på Slottsfjellet. Om det kan la seg gjøre, ligger i Riksantikvarens hånd.


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.